Vraagt u zich af wat vlaslemen precies zijn en hoe u die optimaal kan gebruiken? Dan hebben wij hier wat praktische informatie voor u verzameld. Mocht u zich nog extra willen inlezen, kan u ons altijd aanspreken. Wij geven u met plezier een woordje uitleg over vlas, de vlasteelt en ons eigen merk.
Vlaslemen zijn afkomstig van de vlasplant. De vlasplant heeft een houterige stengel langs de binnenkant. De vlasvezels bevinden zich aan de buitenkant van de stengel. Bij de verwerking van het vlas (ook wel het zwingelen genoemd) wordt de houterige stengel gebroken. Die gebroken deeltjes zijn de vlaslemen. Die worden bij ons van onzuiverheden en lijnzaad ontdaan en daarnaast stofvrij gemaakt. Daarna verpakken we de vlaslemen in balen van ongeveer 20 kg. U kan de vlaslemen zowel per losse baal als per euro- of industriepallet verkrijgen. Alle pallets zijn steeds van een waterdichte hoes voorzien.
De lange vlasvezels worden vooral in de textielsector gebruikt, ook wel bekend als linnen. De kortere vezels worden eveneens in de textielsector aangewend, al kennen ze andere toepassingen. De korte vezels van mindere kwaliteit worden vooral in papier als dollarbiljetten en in isolatiematerialen verwerkt.
Het lijnzaad wordt zowel in menselijke als in dierlijke voeding gebruikt. Voor dierlijke voeding in het bijzonder zijn we FCA-gecertificeerd (BC-02 v0.4 – 310317 en BC-05 v0.4 – 151118). Verder wordt er van lijnzaad lijnolie gemaakt die onder andere dienstdoet om parket mee te behandelen. Ook in cosmetische producten vindt u lijnolie vaak terug.
Zelfs het stof dat in onze verwerkingsinstallatie afgezogen wordt, bewijst zijn nut in de mestverwerking, doordat het veel vocht uit mest absorbeert.
Zoals u ziet, is vlas erg duurzaam omdat elk deel van de plant gebruikt wordt. Bovendien is vlas CO2-negatief, wat betekent dat de plant meer CO2 opslaat dan er uitgestoten wordt bij de teelt en de verwerking ervan. Een hectare vlas haalt daarnaast meer CO2 uit de lucht dan een hectare bos en houdt dat voor altijd vast in de vezels (bv. textiel, composieten & bouwmaterialen). Bij andere gewassen komt het opgeslagen CO2 veel sneller weer vrij.
Tel daarbij nog dat voor de vlasteelt en verwerking weinig water en chemicaliën vereist zijn. Daarbovenop maakt vlas tot één meter diep in de bodem wortels aan, waardoor de bodemstructuur verbetert. De grond houdt dan water beter vast tijdens droge periodes en laat water beter wegsijpelen op natte momenten. Conclusie: vlas is een zeer duurzaam en ecologisch verantwoord gewas.
Het reeds lange tijd gekende ‘zomervlas’ of ‘lentevlas’ wordt jaarlijks tussen midden maart en midden april gezaaid. Na een groeiperiode van ongeveer 100 dagen is de plant rijp en kan die geoogst worden.
Sinds een aantal jaar wordt nu ook ingezet op wintervlas telen. Dat wordt midden oktober gezaaid en tijdens de winter valt de groei een aantal maanden stil. Het vlas kan normaal enkele weken eerder geoogst worden.
De eerste fase van de oogst noemen wij het slijten. De plant wordt dan letterlijk uit de grond getrokken en dus niet gemaaid, wat onmogelijk zou zijn door de aanwezige vezels.
Na het slijten ligt het vlas in rijen op de grond om te roten. Dat is een proces waarbij door vocht (dauw en regen) en warmte de pectines die de vezels vasthouden aan de houterige stengel worden afgebroken. Gedurende het verwerkingsproces kan de vezel dan van de stengel gescheiden worden.
Wanneer de ene zijde voldoende geroot is, worden de rijen vlas gekeerd, zodat ook de andere kant kan roten. Vervolgens wordt het vlas in balen opgerold en in onze loodsen opgeslagen tot het verder verwerkt wordt.
Na de oogst wordt het vlas gezwingeld. Daarvoor gaat het door een zwingellijn waarin de stengel gebroken wordt. Zo kunnen we de vlaslemen – de lange en korte vezels (klodden genaamd) – en het lijnzaad afscheiden.
Om vlaslemen te verwerken, is het belangrijk het oude strooisel te verwijderen en uw stal volledig schoon te maken. De vlaslemen mogen op een nog vochtige vloer uitgespreid worden. Bij het instrooien van een vers ligbed is het noodzakelijk om een voldoende dikke laag vlaslemen te strooien. Die komt overeen met ongeveer vier pakken voor een stal van 9 m² of zes balen voor een stal van 16 m².
Als uw paard voorheen op stro stond, kan het nuttig zijn om wat hooi aan te bieden en zo te voorkomen dat het van de vlaslemen eet. Blijft uw paard toch van het strooisel eten? Dan is het aangewezen steeds wat hooi te voorzien. Zelfs als de paarden van de vlaslemen zouden blijven eten, kan dat nooit kolieken of andere aandoeningen veroorzaken.
De uitwerpselen dienen dagelijks verwijderd te worden. Wekelijks moet ook de urineerplaats verwijderd worden, net als het natte strooisel. Daarna moet ongeveer een half tot een volledig pak bij gestrooid worden.
Na ongeveer twaalf weken is het aangewezen al het strooisel weg te halen en de stal helemaal te reinigen alvorens die opnieuw te bestrooien. Het is echter mogelijk enkel de natte laag te verwijderen en dan het resterende droge strooisel met een aantal nieuwe pakken vlaslemen te mengen.
Navigeer dan naar onze webshop!