Cabalux def
Edit Content
Cabalux def

Navigatie

Onze gegevens

Wat zijn vlaslemen?

Alle praktische info over vlaslemen

Vraagt u zich af wat vlaslemen precies zijn en hoe u die optimaal kan gebruiken? Dan hebben wij hier wat praktische informatie voor u verzameld. Mocht u zich nog extra willen inlezen, kan u ons altijd aanspreken. Wij geven u met plezier een woordje uitleg over vlas, de vlasteelt en ons eigen merk.

De vlasplant

Vlaslemen zijn afkomstig van de vlasplant. De vlasplant heeft een houterige stengel langs de binnenkant. De vlasvezels bevinden zich aan de buitenkant van de stengel. Bij de verwerking van het vlas (ook wel het zwingelen genoemd) wordt de houterige stengel gebroken. Die gebroken deeltjes zijn de vlaslemen. Die worden bij ons van onzuiverheden en lijnzaad ontdaan en daarnaast stofvrij gemaakt. Daarna verpakken we de vlaslemen in balen van ongeveer 20 kg. U kan de vlaslemen zowel per losse baal als per euro- of industriepallet verkrijgen. Alle pallets zijn steeds van een waterdichte hoes voorzien.

De lange vlasvezels worden vooral in de textielsector gebruikt, ook wel bekend als linnen. De kortere vezels worden eveneens in de textielsector aangewend, al kennen ze andere toepassingen. De korte vezels van mindere kwaliteit worden vooral in papier als dollarbiljetten en in isolatiematerialen verwerkt. 

Het lijnzaad wordt zowel in menselijke als in dierlijke voeding gebruikt. Voor dierlijke voeding in het bijzonder zijn we FCA-gecertificeerd (BC-02 v0.4 – 310317 en BC-05 v0.4 – 151118). Verder wordt er van lijnzaad lijnolie gemaakt die onder andere dienstdoet om parket mee te behandelen. Ook in cosmetische producten vindt u lijnolie vaak terug.

Zelfs het stof dat in onze verwerkingsinstallatie afgezogen wordt, bewijst zijn nut in de mestverwerking, doordat het veel vocht uit mest absorbeert. 

Zoals u ziet, is vlas erg duurzaam omdat elk deel van de plant gebruikt wordt. Bovendien is vlas CO2-negatief, wat betekent dat de plant meer CO2 opslaat dan er uitgestoten wordt bij de teelt en de verwerking ervan. Een hectare vlas haalt daarnaast meer CO2 uit de lucht dan een hectare bos en houdt dat voor altijd vast in de vezels (bv. textiel, composieten & bouwmaterialen). Bij andere gewassen komt het opgeslagen CO2 veel sneller weer vrij. 

Tel daarbij nog dat voor de vlasteelt en verwerking weinig water en chemicaliën vereist zijn. Daarbovenop maakt vlas tot één meter diep in de bodem wortels aan, waardoor de bodemstructuur verbetert. De grond houdt dan water beter vast tijdens droge periodes en laat water beter wegsijpelen op natte momenten. Conclusie: vlas is een zeer duurzaam en ecologisch verantwoord gewas. 

Vlaslemen als stalstrooisel voor in uw paardenstal bestellen?

Navigeer dan naar onze webshop!